Sportfysiotherapie

Sport en bewegen is leuk, lekker en nog gezond ook. De een speelt competitie en gaat voor de winst, de ander loopt geregeld een rondje hard, een derde zou graag zijn conditie willen verbeteren of wat gewicht willen verliezen. Uiteraard is de sportfysiotherapeut de aangewezen persoon voor de behandeling van een sportblessure.

Maar hij (of zij) kan sporters ook adviseren en begeleiden bij het uitoefenen van hun sport om tot betere prestaties te komen en de kans op blessures te verminderen. Bovendien komt diens deskundigheid goed van pas om mensen die (weer) willen gaan sporten, te adviseren en te begeleiden.

De NVSF sportfysiotherapeut

In Nederland zijn ruim 600 NVFS sportfysiotherapeuten actief. (De NVSF staat voor Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Sportgezondheidszorg).

Zij hebben zich na de studie fysiotherapie verder geschoold tot sportfysiotherapeut. Daardoor weten zij welke eisen een sport aan het lichaam stelt, wat bewegen met ons doet en zijn ze bekend met de motivatie van sporters. Dit stelt de sportfysiotherapeut in staat om op het vlak van sport en gezondheid te adviseren, te behandelen en te begeleiden. Dat geldt niet alleen in een medische setting, wanneer de dokter doorverwijst. Iedereen kan rechtstreeks met de NVFS sportfysiotherapeut een afspraak maken. Welke afspraak of behandeling voor vergoeding in aanmerking komt, is afhankelijk van de persoonlijke verzekering. De meeste sporters willen steeds beter presteren: sneller rennen, vaker scoren, langer fietsen, sterker zijn in de verdediging enzovoort. Hierbij gaat het om een combinatie van techniek, kracht, lenigheid, snelheid, reactievermogen en uithoudingsvermogen.De sportfysiotherapeut helpt sporters hun prestaties te verbeteren. Hij of zij adviseert over de juiste trainingsopbouw en geeft oefeningen om bijvoorbeeld de lenigheid of snelheid te bevorderen. Dit komt niet alleen de sportprestatie ten goede, maar helpt ook om blessures te voorkomen.
De sportfysiotherapeut is ook het juiste deskundige om advies te vragen als iemand bij elke service iets in de schouder voelt. En wanneer iemand vaak zwikt, is het raadzaam de sportfysiotherapeut eens naar de enkels te laten kijken. Hij of zij adviseert over de te dragen schoenen, geeft aan of een brace raadzaam is, geeft oefeningen en advies over de beweegtechniek. Wie ter voorbereiding op de marathon zijn trainingsschema voorlegt aan de sportfysiotherapeut, krijgt te horen of hij niet te hard (of te langzaam!) van stapel loopt. Voor advies en begeleiding kan de sporter naar de praktijk komen en worden voorgelicht over blessurepreventie, of bijvoorbeeld tijdens een training individuele aanwijzingen krijgen. Bovendien heeft de sportfysiotherapeut een groot netwerk binnen de sport en sportbegeleiding, dus aanvullende kennis is binnen handbereik.

Geblesseerde sporters, behandeling en begeleiding

Een geblesseerde sporter wil zo snel mogelijk weer in het veld staan of op de fiets zitten. Een sportgerichte behandeling en begeleiding bij de sportfysiotherapeut zorgen daarvoor. Sport minded als hij of zij is, weet de sportfysiotherapeut hoe de sporter zich voelt en zal er alles aan doen om de sporter zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Natuurlijk wordt eerst nauwkeurig geanalyseerd wat er is gebeurd. Er wordt vervolgens niet alleen behandeld maar tevens wordt er geadviseerd hoe de sporter tijdens deze vervelende periode zo fit mogelijk kan blijven. Wanneer het beter gaat met de blessure, begeleidt de sportfysiotherapeut de sporter naar zijn oude prestatieniveau. Is de blessure complex of vraagt de situatie specifieke aandacht, dan is het goed om te weten dat de sportfysiotherapeut deel uitmaakt van een sportmedisch netwerk. Wanneer het nodig is, zorgt hij ervoor dat de sporter bij een sportarts, manueel therapeut of een andere deskundige terecht kan.

Binnen de praktijk werken 2 NVSF sportfysiotherapeuten: Brigitte Mooij en Hans Koning.

De praktijk heeft binding met Haag Atletiek en Die Haghe, verder participeren wij in het netwerk Den Haag Topsport.

Hans Koning

sportfysiotherapeut, arbeidsfysiotherapeut, neurorevalidatie therapeut

Brigitte Mooij

sportfysiotherapeut, arbeidsfysiotherapeut, echografie, parkinsonnet