copd_behandeling_3

COPD training

Ademhalen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar liefst een op de tien Nederlands is regelmatig benauwd door astma, COPD of een allergische aandoening zoals hooikoorts.
Dit aantal groeit gestaag.

COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen, die leidt tot chronische bronchitis of longemfyseem. Verreweg de belangrijkste oorzaak is roken! Een andere oorzaak is het langdurig werken met gif-, steen- en/of metaalstofdeeltjes. Verder spelen factoren als luchtverontreiniging en erfelijkheid een rol. Het is een aandoening die niet genezen kan worden. Dat levert veel onzekerheid op. Belangrijk daarbij is een goede behandeling, waarbij meestal een beroep wordt gedaan op verschillende disciplines: huisarts, specialist, gespecialiseerd verpleegkundige, thuiszorg en fysiotherapeut.

 

Lichamelijke klachten

Typerende klachten zijn veel en moeilijk hoesten en slijm opgeven. Ook heeft u een piepende ademhaling en wordt u snel benauwd bij inspanning. Ademhalen kost extra energie en geeft vermoeidheid. Mensen met COPD hebben vaak luchtweginfecties, die bovendien relatief langer duren. Dit kan grote beperkingen opleveren thuis en op het werk.

 

Klachten beperken

Als u zich inspant en dat leidt tot benauwdheid en hoestbuien, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever mijdt. Als u COPD heeft is het extra belangrijk dat uw conditie niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Als u minder beweegt, zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden verder afnemen. Samen met de fysiotherapeut, de deskundige van het dagelijks bewegen, leert u zo goed mogelijk om te gaan met COPD.

Binnen onze praktijk hebben we een specialistische trainingsprogramma die u daarbij kan helpen. Dit kan bijdragen aan een effectievere manier om slijm op te hoesten, een betere ademhaling en biedt met name hulp bij verantwoord bewegen.

 

Advies

  • stop met roken
  • vermijd meeroken
  • houdt uw conditie op peil
  • eet gezond en let op uw gewicht
  • gebruik uw medicijnen goed

 

De begeleiding van het COPD trainingsprogramma wordt gedaan door David Turenhout.
Met het Medisch Centrum Haaglanden is er een samenwerkingsverband op het gebied van begeleiding van COPD patiƫnten.